Usturoiul și proprietățile lui vindecătoare

Usturoiul este o sursă excelență de minerale și vitamine care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.

Puternicii căței de usturoi, conțîn multe minerale, vitamine notabile, antioxidanți și fitonutrienti care s-au dovedit benefice în sănătate.
Studiile de laborator arată că alicina reduce producția de colesterol prin inhibarea HMG-CoA reductazei, o enzimă din celulele hepatice.
Alicina scade, de asemenea, rigiditatea vaselor de sânge prin eliberarea de oxid nitric (NO).
Acesta blochează, de asemenea, formarea cheagurilor de trombocite și are acțiune fibrinolitica în vasele de sânge, care ajută la scăderea riscului global de boală coronariană (CAD), boli vasculare periferice (PVD) și accident vascular cerebral.
Studii recente de cercetare, au constantat de asemenea că utilizarea usturoiului în alimentație este asociat cu posibilă scădere a incidenței cancerului de stomac.

 

 Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc, seleniu.


Seleniul este un mineral ce păstrează inima sănătoasă, și este un cofactor important pentru antioxidarea enzimelor din organism.
Manganul este folosit de organism că un co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.
Fierul este necesar pentru formarea de celule roșii în sânge.
Acesta conține mai mulți flavonoizi și antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, Zeaxanthina și vitamine, cum ar fi vitamina-C.
Vitamina C ajută organismul să își dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși.

Cățeii de usturoi au un nivel uimitor de ridicat de vitamine și minerale.
Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 95% din necesarul zilnic de vitamina B-6 (piridoxina), 52% din vitamina C, 33% din cupru, 21% din fier, 18% din calciu, 26% Seleniu, și 73 % din mangan și nu conține deloc colesterol. Conține aprox. 150 calorii la 100 de grame.

Usturoiul

– antibiotic natural cu spectru larg;

– ajută la scăderea rigidității vaselor sangvine;

– previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge.

NutriențiUnitateValoare / 100g
     
Aminoacizi
Acid asparticg0.489
Acid glutamicg0.805
Alaninăg0.132
Argininăg0.634
Histidinăg0.113
Cistinăg0.065
Valinăg0.291
Prolinăg0.1
Serinăg0.19
Fenilalaninăg0.183
Glicinăg0.2
Triptofang0.066
Treoninăg0.157
Izoleucinăg0.217
Leucinăg0.308
Lizinăg0.273
Metioninăg0.076
Tirozinăg0.081
Lipide
Acizi graşi mono nesaturaţi (total)g0.011
Acizi graşi poli nesaturaţi (total)g0.249
Acizi graşi saturaţi (total)g0.089
Macronutrienți
Apăg58.58
Aport caloric / Energic totalkcal149
Carbohidraţi (total)g33.06
Fibre (total)g2.1
Glucide/Zaharuri (total)g1
Lipide / Grăsimi (total)g0.5
Proteineg6.36
Minerale
Calciumg181
Cuprumg0.299
Fiermg1.7
Fosformg153
Magneziumg25
Manganmg1.672
Potasiumg401
Seleniuµg14.2
Sodiumg17
Zincmg1.16
Fitonutrienți
Beta carotenµg5
Luteină + zeaxantinăµg16
Vitamine
Colină (Vitamina B4)mg23.2
Vitamina A, IUIU9
Vitamina B1 – Tiaminămg0.2
Vitamina E (alfa-tocoferol)mg0.08
Vitamina B2 – Riboflavinămg0.11
Vitamina B3 (vit. PP) – Niacinămg0.7
Vitamina B5 – Acid pantotenicmg0.596
Vitamina B6mg1.235
Vitamina K (Filochinonă – vit K1)µg1.7
Vitamina Cmg31.2
Vitamina B9 – Acid folic, DFEµg3
Usturoiul
Usturoiul - iubit de organism

Consumat în diverse preparate culinare sau ca remediu natural, usturoiul are o serie de efecte benefice asupra organismului:

Susține imunitatea

 Usturoiul conține compuși precum alicină și alinază, care ajută la stimularea sistemului imunitar. Oamenii de știință din Mexic susțin că acești compuși au un impact benefic asupra imunității, deoarece stimulează celulele macrofage și limfocitele. În plus, usturoiul ține la distanță răcelile, gripa și infecțiile bacteriene, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene.

Acționează ca antiinflamator

 Cercetătorii coreeni susțin că uleiul de usturoi poate fi considerat un antiinflamator natural, motiv pentru care se recomandă a fi folosit atunci când o persoană se confruntă cu dureri articulare sau musculare. Se folosește extern, masând zonele afectate până când pătrunde în piele.

Favorizează reducerea tensiunii arteriale

 Suplimentele pe bază de usturoi joacă un rol important în reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Într-un studiu din baza de date a Institului Național de Sănătate din SUA se arată că administrarea unei doze între 600 și 1500 mg de extract de usturoi a avut efecte similare ca în cazul utilizării unui medicament destinat reducerii tensiunii arteriale. Experimentul a avut loc pe o perioadă de 24 de săptămâni, pe un grup de persoane care sufereau de hipertensiune.

Usturoiul previne apariția demenței sau a bolii Alzheimer

Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului în fața efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liberi asupra creierului, reducând riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer. Totodată, s-a demonstrat că dozele mari de suplimente cu usturoi cresc enzimele antioxidante din corp și reduc în mod semnificativ nivelul stresului oxidativ în cazul persoanelor cu tensiune arterială mare.

Protejează ficatul

 Leziunile hepatice care apar în urma unui consum excesiv de alcool pot fi prevenite prin includerea în alimentație a usturoiului. Oamenii de știință de la Institutul de Toxicologie din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Shandong din China au descoperit că disulfura de dialil, un compus organosulfuric derivat din usturoi, are efecte protectoare împotriva stresului oxidativ indus de etanol. Astfel, un consum constant de usturoi protejează ficatul de efectele nocive ale consumului de alcool

Usturoiul previne nașterea prematură:

Specialiștii susțin că infecțiile microbiene în timpul sarcinii cresc riscul unei nașteri premature. Oamenii de știință de la Divizia de Epidemiologie a Institutului Norvegian de Sănătate Publică au studiat impactul pe care l-ar putea avea alimentele asupra infecțiilor microbiene asociate cu un risc crescut de naștere prematură. Cercetătorii au analizat efectele fructelor uscate și a usturoiului pe un eșantion de peste 18.000 de femei norvergiene, dintre care 5% au avut nașteri premature. Autorii studiului au concluzionat că alimentele ce conțin compuși prebiotici și antimicrobieni ajută în mod semnificativ la reducerea riscului de a naște un copil înainte de termen. Dintre alimentele studiate, usturoiul a fost considerat a fi cel mai benefic pentru femeile gravide.

Lasă un răspuns

Close Menu
×
×

Cart