Ridichile. Recomandate In Diete

Ridichile ajută digestia și sunt perfecte la cura de slăbire. Iată câteva beneficii ale consumului de ridichi și cine ar trebuie să le consume cu moderație.

Ridichile sunt surse excelente de vitamina C, dar şi legume cu foarte puţine calorii, care pot fi consumate fără griji în curele de slăbire. Cu gustul lor înţepător, se potrivesc de minune într-o salată lejeră de primăvară, dar şi alături de o felie cu brânză dietetică.

Ridichile au numeroase beneficii

Ridichile sunt consumate de secole şi medicina tradiţională chineză le atribuie virtuţi terapeutice diverse: ameliorează febra, durerile în gât, afecţiunile bilei şi inflamaţiile din corp.

Sunt gustări sănătoase, pline de vitamine

Câteva ridichi servite între mese îţi pot ţine în frâu senzaţia de foame, astfel că nu vei mai fi tentată să mănânci tot felul de alimente nesănătoase. În plus, îţi asigură cel puţin 14% din necesarul de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi şi oferă organismului protecţie împotriva răcelilor de sezon.

Totodată, vitamina C previne îmbătrânirea prematură a celulelor. Un alt rol important al vitaminei C este acela de producere a colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii şi vaselor de sânge, protejându-te astfel de apariţia mult temutelor riduri.

 

Pe lângă vitaminele C, B6 şi K, ridichile mai conţin potasiu, acid folic, niacină, riboflavină, zinc, magneziu, calciu, fosfor, cupru, mangan şi sodiu, minerale care asigură buna funcţionare a organismului.

Protecţie împotriva cancerului

La fel ca mai toate legumele crucifere (broccoli, varza kale, conopida, varza, napii etc.), şi ridichile pot preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon.

Potrivit specialiştilor de la Institutul Linus Pauling, legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase.

Ridichile ajută digestia

Un motiv numai bun să le puneţi pe masă: ridichile au un conţinut mare de fibre, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi previn tulburările digestive. Constipaţia este astfel ţinută la distanţă, la fel şi fluctuaţiile zahărului din sânge.

De asemenea, ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol.

Nu ignoraţi nici frunzele de ridichi! Spălate bine şi adăugate în salate, acestea stimulează producţia de bilă şi ajută la eliminarea toxinelor din ficat. De asemenea, sucul de ridichi ar putea preveni ulcerul gastric, datorită protecţiei pe care o oferă mucoasei stomacului.

Remediu natural împotriva infecţiei cu Candida

Ridichile ar putea avea proprietăţi antimicotice, datorită unei proteine numite RsAFP2, despre care unele studii arată că ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza. De asemenea, e posibil ca ridichile să aibă un efect benefic şi asupra sistemului reproducător, ferindu-le pe femei de diverse afecţiuni ginecologice şi îmbunătăţind astfel fertilitatea.

Ridichile au diferite forme şi culori, variind de la roşu aprins până la alb, negru sau mov. Cele de culoare închisă şi micuţe sunt cele mai iuţi, în vreme ce acelea de culori deschise şi mai mari sunt ceva mai dulci.

Cumpăraţi doar ridichi care sunt tari şi au suprafaţa lipsită de pete sau crestături. Acestea pot rezista la frigider aproximativ două săptămâni.

Persoanele care suferă de tiroidă nu trebuie să consume ridichi în exces, deoarece pot apărea dezechilibre hormonale care agravează boala. De asemenea, cei care au pietre la vezica urinară trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume ridichi.

Ridichea Neagra

Cu o rădăcina comestibilă, fiind cunoscută și consumată în Egiptul Antic (muncitorii ce ridicau piramidele o primeau în rația zilnică), ridichea neagră are două soiuri cunoscute: unele rotunde, altele alungite. Diferențele de gust dintre cele două tipuri sunt minime, ambele având aromă puternică și gust intens, ce se datorează compușilor specifici pe care îi conțin, cu scopul de a proteja plantă de dăunători. Este unul dintre multiplele avantaje ale acesteia: poate fi cultivată fără a avea nevoie de tratamente de întreținere, având una dintre cele mai curate rădăcini, din punctul de vedere al contaminării cu îngrășăminte sau alte chimicale folosite in agricultură. Alege-le pe cele de culoare neagră, uniformă, care sunt netede, grele și țări și au un miros caracteristic ușor înțepător, dar plăcut.

Beneficii și proprietăți

Lista beneficiilor pentru sănătate pe care le are ridichea neagră este lungă, fiecare în parte fiind un motiv în plus pentru a o consumă, mai ales în sezonul rece, dar nu numai. Ridichea are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator și intervine activ în metabolismul grăsimilor și în reglarea funcției tiroidei.
 

  1. Este benefică pentru ficat. Organ vital, ficatul beneficiază din plin de proprietățile pe care le are ridichea neagră. Această conține multe vitamine (un complex de vitamine din grupul B, vitamina C) și minerale (calciu, magneziu, fier, zinc etc.), ce facilitează fluxul de bilă și mențîn sănătatea hepatică.
  2. Ridichea este un aliat naturist dovedit pentru vindecarea infecțiilor sistemului respirator.  Are capacitatea de a fluidiza secrețiile bronșice și, prin această, ameliorează sau vindecă tusea. Mai mult, ridichea este excepțional de bogată în antioxidanți, unii dintre ei cu intens efect antiinflamator, iar aceste acțiuni combinate o fac benefică în răceală și gripă.
  3. Hiperfunctia tiroidiana poate fi compensată prin consumul de ridiche neagră. Un compus cu sulf (care da și aromă specifică pe care o are rădăcina), numit raphanin, are un rol esențial în reglarea secreției tiroidiene, fiind un compus cu efect antiviral puternic.
  4. O altă acțiune benefică este aceea că, prin compușii săi, participa activ la accelerarea circulației grăsimilor, prin activarea funcțiilor hepatice ce reglează nivelul colesterolului sangvin. Una din funcțiile ficatului este aceea de a absorbi excesul de grăsimi înainte de a fi depus în țesuturile adipoase și pe pereții arteriali. Elementele nutritive active din ridiche intensifica exact această funcție hepatică.
  5. Ridichea neagră, consumată sub formă de salată, poate fi eficientă în a curată toxinele din tubul digestiv, prin îmbunătățirea pH-ului sucurilor gastrice. Fiind și bogată în fibre, ușurează procesele de digestie. La această se adaugă și capacitatea de a ameliora aciditatea gastrică că efect al diminuării toxinelor.
  6. Este un remediu natural împotriva pietrelor la nivelul rinichilor și vezicii biliare. Are efect diuretic și curată rinichii de reziduuri, prin mobilizarea și stimularea eliminării naturale a nisipului renal.
  7. Ridichea este o sursă foarte bună de potasiu și magneziu. Aceste două minerale sunt necesare pentru a menține echilibrul chimic cerebral, fiind și electroliți valoroși. Se poate spune că restabilește echilibrul electrochimic al creierului, crește capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria.
  8. Beneficiile pe care le are la nivelul organismului se reflectă pe piele. Capacitatea de eliminare a toxinelor și cea de detoxifiere fac pielea frumoasă și pot ameliora acneea și unele boli de piele. Conținutul ridicat de antioxidanți naturali este activ în temperarea proceselor de îmbătrânire a pielii. Sucul proaspăt de ridiche neagră este un veritabil tonic ce ameliorează acneea și elimina petele pigmentare.
  9. Căderea părului este o problema frecvența. Sucul de ridiche poate combate acest proces. Fie consumat că atare, fie aplicat pe par că un tonic, sucul de ridiche activează rădăcinile firului de par și stimulează creșterea. Același suc, aplicat pe scalp, combate și, uneori, vindecă dermatitele care produc mătreață. Un beneficiu asociat este reglarea secreției de sebum care îngrașă părul și irită scalpul.

Valori nutriționale

Pentru câte beneficii are, este foarte săracă în calorii. Ridichea neagră conține circa 16 calorii în 100 de grame. În aceeași cantitate de ridiche neagră se află:

  • apă – 95,27 g;
  • proteine – 0,68 g;
  • grăsimi – 0,1 g;
  • carbohidrați – 3.4 g;
  • fibre – 1.6 g;
  • zaharuri – 1.86 g;
  • calciu – 25 mg;
  • fier – 0.34 mg;
  • magneziu – 10 mg;
  • fosfor – 20 mg;
  • potasiu – 233 mg;
  • sodiu – 39 mg;
  • zinc – 0.28 mg;
  • cupru – 0.05 mg;
  • vitamina C – 14.8 mg;
  • vitamine din grupul B (B1 – 0.012 mg, B2 – 0.039 mg, B3- 0.254 mg, B6 – 0.071 mg, B9- 25 µg);
  • vitamina K – 1,3 µg.

În plus, pe lângă toate acestea, ridichea neagră conține și colină, echivalentă unui neuro-transmițător cerebral, luteină, o enzima vitală pentru acuitatea vizuală, și acizi grași saturați.

Lasă un răspuns