Maslinele – Fructe nutritive excelente pentru corp

Maslinele sunt considerate unele dintre cele mai nutritive fructe din câte există, ele sunt un adevărat medicament. Conţinutul bogat în vitamine şi acizi graşi (Omega 3, Omega 6, Omega 9) menţine maslinele în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor.

maslinele
maslinele

Măslinele nu pot fi mâncate direct din copac, pentru a putea fi consumate ele sunt supuse procesării.

 Există cinci metode de procesare a măslinelor

Tratarea cu sare atunci când sunt păstrate timp de 4 – 6 săptămâni în sare; tratarea cu saramură, atunci când măslinele sunt înmuiate într-o solutie de apă sărată aproximativ cinci săptămâni  atunci când se pun la murat în apă timp de 4 săptămâni; tratarea cu soluţie alcalină, atunci când măslinele sunt lăsate la macerat câteva săptămâni şi apoi spălate; tratatea cu ulei, atunci când sunt lăsate la macerat în sare şi ulei.

 În funcţie de metoda de procesare, maslinele capătă textură şi culori diferite, de la verzi, maro, negre până la galbene sau roşii.

 Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural. De-a lungul anilor, însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care fac le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun experții, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului. 

Maslinele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente și pot fi consumate crude sau gătite. Iată câte calorii conțin și ce valori nutriționale au.

O porție de 100 de grame de măsline conține 115 calorii, 6,26 g de carbohidrați (5% din doza zilnica recomandata), 0,84 g proteine (1,5% DZR), 10,68 g grăsimi (50% DZR) si 3,2 g fibre alimentare (8% DZR).

Vitamine

– Vitamina B3 (Niacina): 0,037 mg (< 1% DZR)

–  B5 (Acidul pantotenic): 0,015 mg (< 1% DZR)

–  B6 (Piridoxina): 0,009 mg (0% DZR)

–  B1 (Tiamina): 0,003 mg (0% DZR)

– A: 403 UI (13,5% DZR)

–  C: 0,9 mg (1% DZR)

–  K: 1,4 mcg (1% DZR)

–  E: 1,65 mg (11% DZR).

 

Electroliți:

– Sodiu: 735 mg (49% DZR)

– Potasiu: 8 mg (17% DZR).

Minerale:

– Calciu: 88 mg (9% DZR)

– Fier: 3,30 mg (41% DZR)

– Magneziu: 4 mg (1% DZR)

– Mangan: 0,020 mg (1 %DZR)

– Zinc: 0,22 mg (2% DZR)

– Fosfor: 3 mg (< 1% DZR).

– Cupru: 0,251 mg (28% DZR)

– Seleniu: 0,9 mcg (1,5% DZR)

Grasimi:

– Saturate: 1.415 g

– Monosaturate: 7.888 g.

– Polinesaturate: 0,911 g.

Verzi sau negre: ce înseamnă culoarea măslinelor

Măslinii au prima floare după 4 ani de la plantare. Iar prima recoltă o veți avea după 10-15 ani. Ce culoare vor avea măslinele? Verzi? Negre? Poate chiar mov? Răspunsul e simplu: măslinele verzi sunt cele recoltate când încă nu sunt complet coapte. Cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai închise la culoare, până la negru. Măslinele verzi au un gust puternic, iar cele negre au o ușoară aromă picantă. Savoarea lor este puternic influențată și de momentul marinării lor după ce au fost culese.

Măslinele negre ajung uneori la acea culoare printr-un mic truc. Sunt folosite săruri de fier pentru a le închide culoarea. Se folosește această modalitate la măslinele fără sâmburi și sunt de obicei foarte ieftine.

Maslinele și beneficiile lor

 Deși sunt un aliment bogat in grăsimi (80% – 85% din caloriile sale provin din acestea), măslinele furnizează grăsimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic și acid alfa-linoleic (o grăsime esențiala omega-3).Toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de colesterol bun HLD in organism.

Studii recente arata ca grăsimile mono-nesaturate provenite din măsline ajută la reducerea presiunii arteriale, în special datorită acidului oleic cu acțiune benefica la nivel celular. Alte beneficii semnificative izvorâte din proprietățile nutritive ale măslinelor sunt:

– Prevenirea bolilor cronice.

Măslinele conțin compuși fenolici importanți, precum oleuropeina si oleocantalul, responsabili cu gustul amărui, specific al acestor fructe. Cele două substanțe se numără printre cei mai puternici antioxidanți din natură, care alături de vitamina E si carotenoizii din măsline, joaca un rol vital în prevenirea cancerului, inflamațiilor, bolilor coronariene, afecțiunilor nervoase degenerative si a diabetului.

– Menținerea integrității membranelor celulare.

Conținutul bogat de vitamina E din măsline, un antioxidant solubil esențial pentru numeroase funcții fiziologice, asigură menținerea integrității membranelor celulare si a membranelor mucoase (inclusiv la nivelul pielii), prin protecția sporita împotriva acțiunii radicalilor liberi.

– Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienți.

Ele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan și zinc. Mai mult decât atât, sunt surse alimentare prețioase al complexului de vitamine B (niacina, colina si acid pantotenic, în special).

– Maslinele sunt utile pentru tratarea constipației

Măslinele au si un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum in cazul constipației. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arteriala.

– Reglarea colesterolului in organism. 

Grăsimile mono-nesaturate din măsline ajuta la reglarea nivelului total de colesterol in corp, prin reducerea celui rău (LDL) și suplimentarea celui bun (HDL).

– Prevenirea îngrășării

Tot măslinele au și un indice glicemic mic (15), precum în cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Aceasta caracteristica nutrițională este importanta pentru prevenirea îngrășării, întrucât menținerea nivelului de zahar in sânge la un nivel scăzut asigură si reglarea apetitului alimentar.

– Maslinele ajută la combaterea inflamațiilor în corp

Grăsimile mono-nesaturate și vitamina E din măsline sunt un adevărat cocktail de eliminare și prevenire a inflamațiilor în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau astmul. Proprietățile antiinflamatorii ale măslinelor ajută si la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului si stimulând eliminarea apei din corp.

 

– Facilitarea pierderii în greutate

Înlocuirea grăsimilor saturate din dieta cu cele mono-nesaturate (din măsline) facilitează pierderea in greutate, potrivit specialiștilor. În urma unor studii de specialitate, cercetătorii au descoperit ca uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel țesutul adipos de la nivelul abdomenului și rezistența la insulina. Statisticile medicale arată că persoanele care mănâncă in mod regulat măsline consuma mai puține calorii in fiecare zi si sunt rareori supraponderale. Testele de sânge au arătat că măslinele stimulează producția de serotonină, un hormon care induce starea de sațietate. Cercetătorii spun ca măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu pana la 200 kcal.

– Menținerea sănătății părului și a pielii

Măslinele negre sunt bogate in acizi grași si antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează pielea și parul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumusețare și considerat un agent nutritiv și hidratant excelent.

– Maslinele ajută deasemenea și în controlul alergiilor

Noile cercetări vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietăților antiinflamatorii deținute de măsline asupra alergiilor. Extractele din măsline acționează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamina și temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii. Oamenii de știință au ajuns la concluzia ca măslinele ar trebui sa fie o parte importantă a dietei antialergice, întrucât îmbunătățesc circulația sanguină, ajuta la ușurarea respirației si înlătură eficient toate simptomele alergice, chiar și după debutul lor.

Lasă un răspuns